COVID-19: Какво се случва по света: – Китай обяви официално края на епидемията на

...
COVID-19: Какво се случва по света: – Китай обяви официално края на епидемията на
Коментари Харесай

Китай обяви официално края на епидемията на територията си

COVID-19: Какво се случва по света: – Китай обяви публично края на епидемията на негова територия, предава РИА Новости. Разпространението на коронавирусната зараза е прекъснато, оповестил Ми Фен, формален представител на Държавния комитет по въпросите на опазването на здравето.

По данни към 28 март доказаните случаи на инфектирани са по-малко от 3000, прецизирал представителят на брифинг. По последни данни, в от началото на епидемията в Китай са открити 75 576 оздравели пациенти и 3300 умряли, написа организацията, предава в.СЕГА.

– Бебе на възраст под 1 година е починало от коронавуриса в американския град Чикаго. В ход е цялостно следствие на гибелта на детето, оповестиха здравните управляващи в щата Илинойс. й Досега се смяташе, че COVID-19 не е съдбовен за дребни деца и бебета, обвързван с коронавирус., „ Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да предотвратим разпространяването на този гибелен вирус. Ако не с цел да защитим себе си, то да защитим тези към нас “, съобщи доктор Нгози Езике от Центъра за публично здраве. Според данните в американския щат Илинойс възрастните са най-рисковата група за усложения при коронавируса и над 85% от смъртните случаи са на хората над 60 година

Американският президент Доналд Тръмп се отхвърли дефинитивно от концепцията да сложи под карантина най-засегнатите от коронавируса щати Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Той обаче разгласи, че е изискал от Центъра за надзор на болесттите, да публикува „ строго “ известие, с което да се ограничи влизането или излизането от тези щати, само че без да се затварят. Броят на инфектираните с COVID-19 в САЩ вече е 123 750, умрелите са 2227, а излекуваните – 3231. Само в Ню Йорк са над 52 000 от инфектираните или към половината случаи в цялата страна.

– EК ще предложи промени в проектобюджета си за периода 2021-2027, с цел да може да се оправи с икономическите последствия от пандемията от коронавируса, разгласи председателката на институцията Урсула фон дер Лайен, представена от електронното издание „ Политико “. „ С цел икономическото възстановяване ЕК ще предложи промени в многогодишния си проектобюджет, с цел да посрещне последствията от рецесията, породена от коронавируса… Те ще включват проект за икономическо възкръсване, който ще подсигурява запазването на кохезията в Европейски Съюз чрез солидарността и отговорностт “, съобщи тя.  В края на февруари лидерите на 27-те страни членки на Европейски Съюз не реализираха съглашение за бюджета на Европейски Съюз за идните 7 години и договарянията трябваше да продължат, само че се разрази пандемията.

– Испанският министър председател Педро Санчес обяви по националната телевизия /TVE/, че на изключително заседание утре правителството ще одобри указ за още по-сериозно ограничаване на придвижването на хората в страната. От понеделник 30 март до четвъртък 9 април всички работещи в секторите, които не са от първа нужда (от първа нужда са: здравните заведения и обвързваните с тях предприятия и институти, всички свързани с питателните артикули, аптеките и фармацевтичните компании, превозвачите, силите за сигурност, армията, и средствата за всеобща информация), излизат в двуседмичен отпуск и би трябвало да останат по домовете си.

През тези дни всички работещи ще получават цялата си заплата. На процедура става дума за 8 работни дни, защото в този период се включват и великденската почивка. След края на рецесията и възобновяване на икономическия живот, служащите ще би трябвало да отработят тези 8 дни и това би трябвало да стане до края на годината – по сделка с предприятията и съгласно груповите трудови контракти. Педро Санчес съобщи, че новата мярка е била контрактувана със синдикалните и работодателските организации.

– Бившият френски министър на промишлеността Патрик Деведжиан умря от коронавируса. 75-годишният сегашен шеф на департамента О- дьо-Сен е бил в болница след позитивна проба за COVID-19. На 26 март той показа в Туитър, че положението му е стабилно и благодари на медицинския личен състав за изключителната му работа. Деведжиан бе министър по време на ръководството на Никола Саркози. Броят на случаите на зараза във Франция съгласно последните данни е 37 575 души, общият брой на смъртните случаи е 2 314.

– Ситуацията с разпространяването на коронавируса ще се утежнява преди да стартира да се усъвършенства, написа английският министър председател Борис Джонсън в писмо, което е разпратил до всяка домакинство на Острова. Самият той е под карантина, откакто в петък разгласи, че е дал позитивна проба за COVID-19. В писмото премиерът предупреждава, че може да бъдат наложени още по-строги ограничаващи ограничения в опит да бъде спряно разпространяването на заразата.  „ От началото би трябвало да въведем подобаващи ограничения в верния миг.  Няма да се поколебаем да отидем и по-далеч, в случай че това ни посъветват да създадем учените и медицинските експерти “, написа Джонсън в писмото, което би трябвало за стигне до 30 млн. семейства. Разпращането му коства на хазната към 5.8 млн. английски лири. Освен него британците ще получат и листовки, в които са обяснени държавните ограничения в битката с COVID-19. Броят на инфектираните във Англия е 17 089, жертвите са 1019, като единствено през вчерашния ден починаха 260 души.

Освен Джонсън инфектиран с коронавируса е министърът на опазването на здравето Мат Ханкок. Британският министър, отговарящ за Шотландия Алистър Джак също разгласи, че има признаци на заразата и се е самоизолирал.

Заради международната обсада, провокирана от COVID-19, английските фермери незабавно се нуждаят от 90 хиляди сезонни служащи, защото няма кой да прибере реколтата и тя ще изгние, писа в. „ Обзървър “. Те към този момент са потърсили помощ от държавното управление. Според фермерите намесата на управляващите е нужна, защото при сегашната обсада за десетки хиляди работни места незабавно би трябвало да се откри личен състав. От компанията „ Конкордия “, която е водач измежду компаниите за асортимент на личен състав от чужбина, предлагат искащите служащи да бъдат превозени и с чартъри, включително и от България. Алтернатива са и работници от Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия и Барбадос. Уукраинците обаче удължиха карантината до 23 април, а в Русия от утре затварят границите в двете направления.

– Италианското държавно управление ще даде ваучери за храна на най-засегнатите от икономическата рецесия, провокирана от коронавируса. Премиерът Джузепе Конте изясни, че ще  бъдат отпуснати от бюджета 400 млн. евро, „ предопределени за общините, които ще би трябвало да ги дадат на хора, които нямат пари да си купят храна “. „ Трябва да изградим верига на взаимност, никой няма да остане самичък “, даде обещание той. „ Нашата цел е да осигурим пари за фамилии, предприятия и работещи хора “. В Сицилия клиенти се пробваха да тръгнат от супермаркет, без да платят за покупките, откакто обявиха, че към този момент нямат пари. В цяла Южна Италия, а и в огромна част в Сицилия популацията се устоя с работата на черно и не могат да чакат финансова помощ от държавното управление.

Италия стяга рестриктивните мерки за влизане в страната, като всеки, който идва по суша, море или въздух, ще би трябвало да заявява претекстовете си за пътуването, телефонния си номер и адреса си. Това оповестиха от Министерството на превоза в Рим. Независимо дали имат признаци на коронавируса или не, новодошлите ще би трябвало да се записват към локалните здравни управляващи и да бъдат под карантина за 14 дни. Авиокомпании и корабни компании мерят температурата на на пасажерите при чекиране и не одобряват на борда никой с температура над 37,5 градуса.

– Автосалонът в Детройт е анулиран заради коронавируса, а в болница ще бъде превърната постройката, в която ревюто обичайно се организира. Решението за отменяне е взето, откакто Федералната организация за ръководство на изключителни обстановки на САЩ реши да употребява центъра, където през юни се провежда автосалона, като лечебно заведение за пациенти с коронавируса. „ Здравето и благополучието на хората от Детройт и Мичиган са от първостепенно значение. Мястото е идеално за осъществяване на тази значима функционалност в този сериозен и невиждан миг “, съобщи Род Албъртс, шеф на Детройтския автосалон.

–  433 германци са починали от коронавируса. На територията на страната жертвите са 429, а четирима германци са умряли в чужбина – двама в Египет, един – в Кипър и още един  на остров Крит. Заразените в Германия станаха 57 695. Най-много инфектирани има в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг.

– Заразени с коронавируса в Африка са 2650 души, като 49 от тях са умряли, заяви Световната здравна организация (СЗО). „ Подготвени сме да оказваме поддръжка на всички страни в битката против вируса “, съобщи генералният шеф на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави, че страните с по-слаби здравни системи би трябвало да бъдат по-агресивни във връзка с ограниченията, с цел да предотвратят разпространяването на заразата в началната фаза на локално равнище.

– Съпругата на канадския министър председател Джъстин Трюдо – Софи Грегоар Трюдо, разгласи, че се е излекувала от коронавируса. „ Чувствам се много добре “, съобщи тя и изясни, че проучванията посочили, че се е изчистила от вируса. Тя даде позитивна проба на 12 март след пътешестване до Лондон. Премиерът Трюдо не беше инфектиран, само че две седмици беше под карантина.

– Общият брой на инфектираните с коронавирус по света е 663 740, жертвите са 30 879, а излекуваните са 142 183. САЩ са най-тежко наранена страна, следвани от Италия с 92 742 инфектирани, умряли – 10 023 и Китай – 81 439 заболели и 3300 жертви. На четвърто място е Испания, където с позитивни проби за COVID-19 са 73 253, а жертвите са 5982.

Инфо:дунавмост

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР